Alexander D'hanis Alexander D'hanis

Het optimale seizoen voor een leverkuur bij paarden 
 


Herfst en lente zijn de ideale seizoenen om uw paard te ondersteunen met een leverkuur. Het ontgift het lichaam en stimuleert de lever -en nierfunctie van uw paard. Omdat de lever tijdens herfst en lente extra belast wordt met de verharing, zijn dit perfecte momenten voor het uitvoeren van een leverkuur.

De lever omvat ca. 1,5% van het totale gewicht van het paard. Het orgaan speelt een belangrijke rol bij detoxificatie, metabolisme, galproductie, hormoonhuishouding, eiwitsynthese en fungeert als opslagorgaan.

Voordelen van een leverkuur:


-Stimuleert & ondersteunt lever -en nierfunctie.

-Verbetert en stimuleert het verwerken en afvoeren van afvalstoffen.

-Stimuleert het metabolisme.
Versterkt de immuniteit.
Verbetert de suikerhuishouding.

-Verbetert de opname en verwerking van bouwstoffen uit voeding en supplementen.

-Ondersteuning bij de vachtwissel.
 
Specifieke inzetbaarheid of aanleiding:
Ideaal tijdens herfst en lente.

-Bij doffe vacht, moeilijk verharen, huidproblemen, zomereczeem en schuren.

-Paarden in een verontreinigde omgeving of met verontreinigd drinkwater.

-Na een zwaar wedstrijdseizoen, medicatie of ontworming.

-Bij gestresste of humeurige paarden.
-Paarden met een verminderde energie of verminderde concentratie.
 


Belangrijk om weten:


-Een detox-kuur is energie-eisend.

-De duur van een detox-kuur hangt af van het gebruikte supplement.

-Geen detox in de nabijheid van een wedstrijd.

-Uw paard kan tijdens en enkele dagen na de detox, suffer of minder energiek zijn.

-Geen detox bij ziekte of dracht.

-Supplementkeuze is paard-specifiek en vraag daarom raad indien nodig.

Read More
Alexander D'hanis Alexander D'hanis

Het SI-gewricht

De mobiliteit van het SI-gewricht is van essentiëel belang voor een correct functioneren van het bewegingsapparaat. Het is het fundament van een gebalanceerde beweging en veroorzaakt vele compensatoire klachten bij mobiliteitsverlies. Sacrum en ilium vormen samen het sacro-iliacaal gewricht, wat de achterbenen met de wervelkolom verbindt. Er kruisen verschillende krachtlijnen en is van cruciale rol in de voor, achter -en zijwaartse beweging van het paard. Het SI-gewricht geleidt de krachten gegenereerd in de achterbenen naar de rug en worden zo omgezet in een voorwaartse beweging.

Verminderde mobiliteit of blokkade van het SI-gewricht kan zich ondermeer uiten onder de vorm van:

- Moeilijk of verkeerd aanspringen in galop, moeite bij galopwissels.
- Achterhand moeilijk onderbrengen of inzetten.
- Moeite met het lopen over de rug, spanning vasthouden in de lenden/lumbale wervelkolom.
- Moeilijke coördinatie van achterhand voor de sprong, stoppen voor de sprong.
- Natrappen of bokken na de sprong.
- De staart naar een bepaalde kant dragen.
- Zonder duidelijke reden fel met staart zwiepen.
- Moeite bij wijken voor het been, appuyeren, pirouettes.
- Moeite met achterwaarts stappen.
- Verminderde of ongelijke bespiering van de achterhand.

Mogelijke oorzaken van deze SI-gerelateerde problemen zijn: overbelasting, rijtechnische problemen, trauma, vallen, artrose, slijtage, neurologische problemen, hoefproblemen, problemen van de bekkenorganen of bepaalde pathologieën. Verminderde mobiliteit of blokkade van het SI-gewricht zorgt ervoor dat het paard op andere plaatsen in het lichaam zal gaan compenseren. Door middel van osteopathie wordt het gewricht gemobiliseerd om de natuurlijke bewegingsmogelijkheden van het gewricht te herstellen. In geval van trauma, pathologie of hoefproblemen, is het belangrijk in samenspraak met dierenarts en/of smid te bekijken wat de aangewezen aanpak voor het paard is.

Read More
Alexander D'hanis Alexander D'hanis

Groene Klei

Geeuwt, smakt of knarsetandt je paard vaak zonder duidelijke reden? Dit kan erop wijzen dat je paard te kampen heeft met een maagprobleem. ’s Morgens en ’s avonds groene klei poeder (fijn/super fijn) toevoegen aan het voer kan hiertoe verlichting bieden. Sommige zullen “groene klei” kennen als “groene leem”.

Groene klei bedekt de mucosa van de maag met een laagje dat de maagwand beschermd tegen het aanwezige maagzuur waardoor deze kan herstellen van irritatie. Groene klei zorgt eveneens voor het ontgiften van de maag. Op deze manier biedt groene klei een oplossing voor de symptomen bij startende of matige maagklachten. Bij aanhoudende klachten of bij vermoeden van maagzweren, contacteer dan altijd je dierenarts. Echter is het belangrijk na te denken over de oorza(a)k(en) van de symptomen. Eén van de belangrijkste oorzaken voor maagproblemen bij sportpaarden is stress. Verder is het voer, voederpatroon en de wijze van voederen uiteraard een enorm belangrijk aspect om over te reflecteren.

Osteopathie biedt een antwoord op de structurele problemen die voortkomen uit maagproblemen. Denkende aan verminderde mobiliteit van de linker schouder, diafragma, omliggende fascia, rug en slecht of moeilijk stelling nemen op rechts.

Verder kan groene klei ook helpen bij huidproblemen of dikke (stal)benen. Groene klei is rijk aan mineralen, sporenelementen en enzymen. Het onttrekt gifstoffen uit het lichaam, stimuleert doorbloeding & het lymfesysteem, verzacht lokale ontsteking en stimuleert het herstelproces. Door groene klei onder de vorm van een pasta aan te brengen op de benen of lokaal op de huid, kan de problematiek verholpen worden.

Read More